Венац Петра Бојовића 11

25000 Сомбор, Србија

+381 25 510 45 41

+381 25 510 45 41

Златни Јован Николић

Јован Николић
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Јован Николић од злата, Растко Симић и Душан Велетић сребрни на 45. Првенству Европе за сениоре које је одржано у хали “Александар Николић” у Београду.

Звезде су рођене! Чекало се деценијама на исход који улази у анале бокса, чекало и дочекало. Једно злато, два сребра и шест бронзи за Србију у мушкој конкуренцији шампионата сениора “Старог континента” које је у његовом 45. изадњу одржано у Београду.

Након бронзи које су нам храбрим и сјајним партијама издејствовали под сводима хале “Александар Николић” Вељко Ражнатовић, Раде Јоксимовић, Омер Аметовић, Алмир Мемић, Вахид Абасов и Садам Магомедов, уследило је злато кроз дело младог српског витеза ринга Јована Николића (71кг), као и сребра која сијају златом које су исковали Растко Симић (80кг) и (+92) Душан Велетић.

Најсјајније одличје на Првенству Европе 2024. за Србију у мушкој конкруенцији освојио је младић великог и нежног срца, са барутом у рукама и професорским знањем племените вештине. Реч је о Јовану Николићу, боксеру у категорији до 71кг који је показао да је рођен за велика дела кроз све мечеве на овом такмичењу, али и против Грузијца Ешкерхана Мадијева у самој борби за злато. Интонирање химне “Боже правде” у знак тријумфа и освојеног злата за Србију на шампионату “Старог континента” изборио је у фантастичном мечу, праћеном френетичним навијањем домаће публике.

Било је доста тешко, ово ми је био најтежи меч у животу. Велика борба до златне медаље коју сам оспео да освојим. Успео сам да се изборим и са повредом десне шаке. Пресрећан сам и ово ми много значи. Требаће ми још времена да се слегну утисци” – рекао је златни Николић.

Најмлађи српски финалиста овог првенства 20-годишњи Растко Симић је у категорији до 80кг снаге одмерио са представником Хрватске Габријелом Веочићем. Од самог почетка Растко је кренуо силовито и тај темпо држао до краја, веровао у себе, био храбар и максимално мотивисан као и у свим претходним борбама које је приказао у легендарној хали, бившем “Пиониру”, али је победу изборио Веочић.
“Догурао сам до финала, нажалост спречен сам од стране Хрватског боксера да узмем злато, али пресрећан сам. Хвала публици која ме бодрила, а поготово мојим Лозничанима који су ту од самог почетка. Требаће ми пар дана да се слегну сви утисци” – рекао је након меча Симић.

У последњој борби вечери у магични четвероугао ушли су супертешкаши. Српски репрезентативац у катеогрији +92кг Душан Велетић рукавице је укрстио са колегом из Шпаније Ајуба Гадфе Дриси Ел Аисауијем, доживео нокаут у другој рунди и освојио наслов вицешампиона.

Завесе су се спустиле на најспетакуларније Првенство Европе за сениорке и сениоре у боксу икада – Београд 2024, које је први пут имало и новчане награде такмичарима које је обезбедила Међународна бокс федерација, први пут су заједно на сениорском шампионату “Старог континента” заједно учествовале жене и мушкарци.

Србија је освојила рекордан број медаља, двадесет, од тога код жена три злата, једно сребро и седам бронзи, код мушкараца једно злато, два сребра и шест бронзи.
Браво Србија! Идемо!

Поделите вест

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Спортски савез града Сомбора